Bokanmeldelse: Ivan Spehar

Nyttig om helseledelse

348-349

Michael 2024; 21: 348-349

doi:10.5617/michael.11667

Elisabeth Arntzen

Trygg som leder

Oslo: Gyldendal, 2024

83 s.

ISBN 978-82-05-59873-7

Elisabeth Arntzen har skrevet Trygg som leder, en bok for ledere, ansatte og studenter i helse- og omsorgssektoren. Boken er enkel og lettlest og fremstår nettopp som det den hevder å være, en praktisk guide.

Forfatteren beskriver sine egne erfaringer med ledelse i del 1, Samfunnsoppdraget til ledere. Erfaringen hennes med å «plutselig bli leder» sammenfaller med erfaringer blant andre norske helseledere (1), og det er spennende å lese om hvordan Arntzen gikk fram som ny leder. Del 2 i boken har tittelen Hva er en leder – hvor kommer ledere fra? og oppleves som kort og noe løsrevet fra resten av boken. Del 3 Struktur og relasjoner og del 4 Struktur og styring gir en grunnleggende innføring til deler av helsevesenet i Norge som kan være nyttig for studenter og nyansatte med begrenset kompetanse om hvordan helsevesenet er ledet og organisert. I del 5 presenterer Arntzen sjekklisten Trygg som leder som er tett koblet opp til forskriften om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten. Målet med sjekklisten er å gjøre det lettere for ledere å forstå og ivareta pliktene i forskriften. Sjekklisten ser ut til å kunne fungere som et konkret og nyttig verktøy for ledere. Derfor er det også det mest verdifulle bidraget i denne boken.

Samlet sett er Trygg som leder en funksjonell og nyttig ressurs for dem som ønsker praktiske råd for ledelse innen helse- og omsorgstjenester, særlig opp mot å ivareta kravene i forskriften om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten. Bokens anekdotiske natur gjør materialet tilgjengelig og engasjerende, men en sterkere tilknytning til empiriske studier og et bredere teoretisk grunnlag kunne ha forsterket argumentasjonen og økt bokens faglige verdi. Lesere som ønsker mer teoretisk dybde og akademisk tyngde, vil måtte oppsøke andre lærebøker om ledelse.

Litteratur

  1. Spehar I, Frich JC, Kjekshus LE. Clinicians’ experiences of becoming a clinical manager: a qualitative study. BMC Health Services Research 2012; 12: 421. https://doi.org/10.1186/1472-6963-12-421

Ivan Spehar

Ivan Spehar har mastergrad i helse- og sosialpsykologi, doktorgrad i helseledelse og arbeider som førsteamanuensis ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo.